Peristerofóbia

Strach z holubov.


Kedysi boli tieto vtáky jediný komunikačný prostriedok svojej doby. Holubia pošta sa dnes  využíva už málo. Používali sa práve holuby, pretože tento vták je výnimočný v tom ako dokáže nájsť cestu domov aj z veľmi veľkej vzdialenosti.

Prvé zmienky o používaní holúbej pošty siahajú až do starovekého Egypta. A antickom grécku prinášali výsledky olympijský hier. Používali ich aj Číňania a Mongolovia. Okolo roku 1815 sa pre ne našlo komerčné uplatnenie.

Na Slovensku v každom väčšom meste žijú divoké holuby, kedysi boli chované v domácnostiach pre mäso, dnes sú ,ale viac považovaní za škodcov pre svoj trus a množstvo chorôb, ktoré prenášajú.

Sú označovaní ako lietajúce potkany, lietajúce stroje na výkaly a už zďaleka sa tak netešia obľube ako v minulosti.

Tak ako u iných fóbií aj tu je vznik fóbie podmienený nepríjemným zážitkom a kombináciou vnútorných  procesov ako dedičnosť, genetika a chemické procesy v mozgu.

Keďže sa tento vták vyskytuje v mestách pomerne často, môže mať táto fóbia nepríjemné následky, ktoré dokážu obmedzovať bežné denné fungovanie.

Potenie, triaška, krik, plač, skrývanie sa, zrýchlený tep, prejavy sú rôzne u každého človeka  podľa toho akým silným strachom trpí.

Liečba peristerofóbie je pomerne úspešná, dobré výsledky má kognitívno behaviorálna terapia, kde sa postupne odkrýva príčina strachu a terapeut pomáha zmierniť príznaky a prekonať strach.


periserofobia




ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]