Obesofóbia / Pocrescofóbia

Strach z priberania.


Základ slova obeso pochádza z gr. a v preklade znamená tuk. Táto fóbia sa vyskytuje hlavne v kultúrach, kde sa štíhlosti pripisuje zvláštny význam.

Obvykle začína túžbou schudnúť, ktorá sa zmení na nutkavú potrebu vyhnúť sa všetkým jedlám, z ktorých sa priberá. Čím viac sa snaží takýto človek kalorickým veciam vyhýbať, tým viac strach narastá.

Po konzumácií jedla prichádza pocit zlyhania a priberania. Obesofóbia sa radí medzi hmotnostné fóbie a termín zaviedol Arthur H. Crips. Títo ľudia nakoniec často začnú trpieť mentálnou anorexiou. Spôsobuje rôzne poruchy príjmu potravy, obsedatno kompluzívne poruchy.  Psychológovia Hsu a Lee tvrdia, že fóbia s priberania je predstupeň mentálnej anorexie.

Príčina strachu z priberania


Príčiny sú podobné ako u iných fóbií. Kombinácia traumatickej skúsenosti a vnútorných procesov ako je dedičnosť a genetika. Trauma sa dá zvyčajne vysledovať až do ranného veku.

Často krát sami rodičia napomínajú svoje deti a nútia ich dodržiavať ideály krásy. Vštepujú im negatívne postoje pokiaľ ide o telesnú hmotnosť.

Obesofóbie je u niektorých až posadnutosť s chudnutím. Fóbia, či už posadnutosť je často podporovaná médiami, prezentovaním rôznych diét, symbolov krásy, štíhlych a pekných ľudí.


Média hrajú veľký podiel v prezentovaní ideálov krásy. Mediálne zobrazenie celebrít, športovcov, modeliek s "dokonalými" telami maľuje falošný obraz o tom ako má človek vyzerať.

Bulvárne média tiež často rozoberajú diéty, počítanie kalórií, sledovanie hmotnosti, stráženie váhy. To všetko ma vplyv a dokáže nepríjemne podporiť vznik obesofóbie.

Obézni ľudia, preto bývajú často aj diskriminovaní. Nie je neobvyklé, že majú menej pracovných príležitostí, sociálnych kontaktov, ekonomických príležitostí, atď.

Príznaky obesofóbie


Mnohí majú dokonale zvládnuté rôzne techniky rátania kalórií. Sústavne sa zaoberajú svojou hmotnosťou. Majú pocit, že po každom jedle ihneď priberú alebo, že sa najedli veľa. V každom jedle vidia tuk.

Často sú presvedčení, že v priebehu dňa im stačí prijať minimum kalórií. Dokonale ovládajú rôzne tabuľky s prepočtom výšky a váhy, či telesných proporcií.

Bežné je pohoršovanie sa nad jedlom. Nakoniec často trpia podvýživou a ich organizmu nedostáva dostatok tukov.

Častý príznak je aj podráždennosť, depresia, úzkosť. Pri vážnejšej fóbií sa objavia aj obsedantné myšlienky a takýto človek už nedokáže poriadne premýšľať o ničom inom ako o telesnej hmotnosti.

Objavuje sa proaktívna úzkosť, teda trvalá obava toho čo príde a teda, že niekedy v budúcnosti priberú a budú bezmocní tomu zabrániť. Úzkosť ich núti urobiť všetko preto, aby zabránili možnosti pribrať.

Pri predstave obezity dostávajú závrat, dýchavičnosť, búšenie srdca, triašku, potenia, sucho v ústach, nevoľnosť,

Nakoniec hnev, smútok, strach, pocit viny z toho že sa najedia, im zabráni plne fungovať v spoločnosti aj v živote.



Komplikácie spôsobené strachom z priberania


Mentálna anorexia

Je to porucha príjmu potravy. Vyznačuje sa nadmerným obmedzením potravín. Strach z priberania je iracionálny a títo ľudia nie sú schopní self-diagnózy. Teda uvedomovať si svoj strach.

Vďaka obmedzovaniu jedla nastáva nadmerné chudnutie. Často krát to začína iba diétou a cieľom je zhodiť iba pár kg. Avšak postupne sa nad chudnutím stráca kontrola.

Ak človek s mentálnou anorexiou priberie, spôsobuje mu to silnú úzkosť a snaží sa uvoľniť ju chutnutím. Odmietajú udržať si telesnú hmotnosť na norme, ktorá je vhodná k ich veku, výške, váhe.

Často krát je táto hmotnosť až o 85% nižšia ako by mala byť.Intenzívny strach z priberania na váhe alebo tuku sa nevytratí ako, keď už ide o podváhu.

Bulímia

Ochorenie, pri ktorom sa človek pravidelne prejedá, a potom používa rôzne metódy, aby sa zabránilo priberaniu. Či už zvracanie alebo rôzne preháňadlá.

 Má veľa podobných znakov ako anorexia. Opakované epizódy prejedania sa, počas ktorých je množstvo jedla väčšie než je schopný organizmus prijať sa stávajú nekontrolovateľné.

Následne na to príde kompenzačné správanie ako zneužívanie laxatív, klystíry, či iné lieky, nadmerné cvičenie. Ak sa prejedanie a kompenzačné správanie objavuje v priemere 2 x týždenne po dobu dlhšiu ako 3 mesiace je možné, že je to bulímia.

Sebahodnotenie je príliš závislé na hmotnosti a tvare tela. Porucha sa nevyskytuje výhradne počas epizódy mentálnej anorexie.


Kompulzívna porucha

Extrémne cvičenie nad rámec pre dobré zdravie. Zápasia s pocitom viny a úzkosti z toho, že jedli. Preto sa tento pocit snažia zmierniť cvičením. Častokrát prejdú na životný štýl športovcov a celé svoje fungovanie podriadia cvičeniu.


Obsedanto - kompulzívna porucha

Druh úzkostnej poruchy charakterizovaný opakovanými obsesiami. Úzkostne, vytrvalé a rušivé myšlienky alebo obrazy a nutkanie vykonávať špecifické úkony alebo rituály.

Nadmerné používanie preháňadiel môže viesť k odumretiu čreva, syndróm dráždivého čreva, zápalu pankreasu, zlyhaniu pečene.


Liečba obesofóbie.


Intervencia

Spôsob ako zaobchádzať s obesofóbiou je napríklad prostredníctvom intervačných procedúr a terapie, ktoré sa zaoberajú úzkosťou a fóbiou.

Liečba má zložitý priebeh, hlavne preto, že väčšina trpí anorexiou a neuvedomujú si, že majú problém. Niektoré terapeuticke intervencie môžu nahradiť liečbu liekmi.

Lieky

Často sa používajú beta blokátory, tie majú stimulačné účinky adrenalínu v tele. Zvyšujú tepovú a srdečnú frekvenciu.

Antidepresíva alebo tiež selektívne inhibitóry spätného vychytávania serotonínu - SSRI sa bežne používajú pri liečbe fóbií.

Tieto lieky pôsobia na serotonín, čo je neurotransmiter v mozgu, ktorý ovplyvňuje náladu. Sedatíva ako benzodiazepíny, pomáhajú relaxovať, znižujú množstvo úzkosti a vyvolajú tak príjemný pocit.


Hypnóza, hypnoterapia

Pomocou hypnózy sa dá odhaliť príčina, ktorá je spúšťačom fóbie. Zavádza nové nápady a pozitívne podnety. Táto forma liečby bola schválená v roku 1958 a aj keď spočiatku môže byť predstava, že terapeut komunikuje s podvedomím nepríjemná, prináša pekné výsledky.

obesofobia




GrossoFóbia
Úzkostný strach z niečoho hrubého, veľkého, mohutného, valiaceho sa na "malého" človeka.Patrí do kategórie... [viac]


DysmorfoFóbia žien
Za film, televíziu, koncerty, prevádzanie supermódy. Miliónové honoráre  a vypreparovanú figúru. Píšu im zaľúbené listy, ponúkajú sobáš, alebo tisíce za jedinú noc s nimi. A predsa, keď sa taká hviezda pozrie do zrkadla...[viac]

DysmorfoFóbia mužov
Na prvý pohľad "pivné bruško", ale tomu pomôže životospráva a cvičenie. Vážnejší je Napoleonov komplex. Malí ľudia sú dnes..[viac]



skutočný príbeh:

Strach z toho, že priberiem prevzal plnú kontrolu nad mojím životom.  Už nejaký čas si vyvolávam zvracanie a premýšľam iba nad priberaním. Včera večer som sa snažila zjesť aspoň malú porciu ,ale ten strach, že je to iba tuk mi to nedovolil. Cítim sa slabá a mám veľký pocit viny. Chcem byť tá baba, ako predtým, ktorá nemala problém zjesť šalát a aj niečo viac, bez toho aby  sa cítila zle.Prosím o nejakú radu, alebo povzbudenie.   [zdroj:answers.yahoo.com ]