Ostraconofóbia

Strach z kôrovcov.


Medzi kôrovce sa radia kraby, raky, článkonožce. Existuje vyše 40 tisíc druhov kôrovcov. S touto fóbiou súvisí aj ichtyofóbia - strach z rýb a selachofóbia - strach zo žralokov.

Radí sa medzi špecifické fóbie a je pomerne bežná. Pre mnohých znamená obmedzenie jedálnička. Mnohí sa boja hlavne otravy jedlom pripravených z týchto živočíchov. Veľa ľudí má tiež silné alergické reakcie.

Aj strach z tejto alergickej reakcie môže byť klasifikovaný ako fóbia z kôrovcov. Niektorí sa obávajú alergickej reakcie, aj keď kôrovce nikdy nejedli.

Otrava jedlom z kôrovcov je pomerne vzácna. Kôrovce môžu spôsobiť tri hlavné druhy otravy: paralytické nurotoxické, anemické. Hoci je prognóza vo všeobecnosti dobrá, môžu spôsobiť vážnejšie komplikácie.

Toxíny sú tepelne stabilné, takže varenie neodstraňuje hrozbu. Ak ste niekedy zažili otravu z jedlom z kôrovca je úplne pochopiteľné, ak túto potravinu vylúčite. Alebo ak ste videli niekoho kto mal otravu jedlomvje bežné mať strach , že sa to môže stať aj vám.

Veľa toxínov obsahujú mušle, ustrice, lastúry a počas augustových prílivov sa ich hladina toxínov v tele zvyšuje. U ostatných kôrovcov je riziko oveľa nižšie. Hlavne deti a starší ľudia by nemali tieto potraviny konzumovať bez toho, aby sa poradili s lekárom.

Niektoré náboženstva zakazujú jesť kôrovce. Najmä židovské a niektoré islámske zákony zakazujú jesť kôrovce. U týchto ľudí, ak im to zakazuje ich viera sa nedá hovoriť o fóbií. Avšak ich náboženstvo môže vyvolať, či podporovať strach z týchto potravín.

Alergie na mušle sú veľmi časté a bežné. Objavujú sa hlavne v dospelosti. Je to najčastejšia potravinová alergia. Môže mať silné a život ohrozujúce prejavy. Hlavné domáca neodborná príprava je nebezpečná.

Niekedy sa môže zhnusenie a odpor pri pohľade na tieto živočíchy vysvetľovať ako fóbia. Fóbia má ale svoje príznaky ako potenie, triaška, nevoľnosť, krik, plač, úzkosť. Je normálne, že pohľad na ne je pre mnohých odpudzujúci.

Skvelé výsledky pri liečbe tejto fóbie má kognitívno behaviorálna psychológia, neruo lingvistické programovanie, hypnóza, skupinová terapia, .

ostraconofobia