Ekvinofóbia

Strach z koní.


Pokiaľ ide o jazdu na koni, človek si musí byť vedomý toho, že je to do istej miery nebezpečné. Kone sú veľké zvieratá a všeobecne považované za nebezpečné. Pád z koňa môže mať vážne následky.

Či už ide o relaxačné jazdenie alebo súťažné na svete je mnoho ľudí, ktorí tieto zvieratá milujú. Na strane druhej existuje aj mnoho takých, ktorí z nich majú strach.

Jedinec, ktorý trpí ekvinofóbiou svoj strach prejavuje rôznymi príznakmi. Niekomu stačí iba pomyslenie a dostáva sa do stavu úzkosti a záchvatu paniky.

ďalšie príznaky sú

  • zrýchlený tep
  • triaška
  • dýchavičnosť

Príčina strachu z koní je vo väčšine prípadov spôsobená negatívnym zážitkom. Tiež je často vo filme vidieť zobrazenie divokého neskrotného žrebca, čo niekomu stačí na to, aby sa u neho spustila fóbia.

Existuje niekoľko možností liečby. Kognitívno behaviorálna terapia je najbežnejší spôsob. Výsledky tejto metódy sa ukázali ako najefektívnejšie. Tiež je možnosť systematickej desenzibilizácií a pre lepšie zvládanie príznakov užívanie liekov.

ekvinofobia


ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]