Paraskevidekatriafóbia

Strach z piatku 13.

Termín zaviedol terapeut Donald Dossey, ktorý sa špecializuje na panický strach a fóbie. O piatku 13nasteho je známych veľa povier. Základ slova paraskevi pochádza z gréčtiny - piatok, deka znamená 10, tria je v preklade 3.

Spájanie si nepríjemných vecí s piatkom 13násteho sa začína už v starom Ríme. U mnohých kresťanov sa traduje, že Ježiš bol ukrižovaný v piatok 13, tiež v piatok 13násteho boh vyhnal Adama a Evu z raja.

Piatok bol v starom Ríme považovaný za nešťastný deň hlave preto, že vtedy boli vykonávané popravy. Neskôr v Anglicku sa trest smrti vykonával iba v piatok.

Ďalším možným vysvetlením, prečo práve piatok 13 je, že v roku 1307 kedy boli na príkaz Filipa IV. vo Francúzku na základe falošných obvinení zatknutí templári.

Podľa nórskych povestí v piatok boh Loki prišiel ako nepozvaný hosť na hostinu bohov a priniesol so sebou smútok a nepokoj. Prvá písomná zmienka o nešťastnom piatku 13násteho pochádza z roku 1896 v jednom liste v Holandsku.

K celej záležitosti okolo tohto dňa sa vážne pristupuje hlavne v USA, kde niektoré spoločnosti odmietajú uzatvárať obchodné transakcie, v hoteloch nie sú izby s číslom 13, v nemocniciach nie sú operačné sály označené číslom 13.

V roku 2004 jedna Holandská poisťovňa urobila štatisticky prieskum a zistilo sa, že v piatok 13násteho je najmenej nehôd a úrazov. Predpokladá sa, že sú v tento deň ľudia viac  opatrnejší ako obyčajne.

Zaujímavé je, že nie v každej kultúre ja považovaný za nešťastný deň piatok 13 ako napríklad Grécku, Španielsku či Latinskej Amerike je to utorok 13násteho. V Taliansku je to zase piatok 17násteho.

U mnohých to nemusí mať tradičný prejav fóbie. Môže sa prejaviť ako nepokoj, nepríjemný pocit, ťažkosti sústrediť sa.

Tento strach však môže vyústiť do naozaj nepríjemných prejavov, ako plač, triaška, pocit na zvracanie, bolesti brucha, búšenie srdca.

Tento deň je 3 - 4 x v roku, no napriek tomu, to môže byť pre niekoho peklom. Mnohým sa tento deň spája s nepríjemnými pocitmi, a ak sú veľmi silné je lepšie, tak ako pri každej inej fóbií navštíviť odborníka.



paraskevidokatriafobia