Lupofóbia

Strach z vlkov.


Základ slova Lupo pochádza z lat. a znamená vlk. Táto fóbia sa radí medzi špecifické fóbie a ide o formu zoofóbie. Súvisí s ňou aj lykatrofóbia  - strach, že sa premením na vlka.

Je známych asi 39 druhov vlkov. Považuje sa sa predka psa domáceho. Môže dosahovať aj 80 kg hmotnosť a výšku v ramene 105 cm.

V skutočnosti je vlk pomerne plachý a človeka sa bojí. Mnoho rozprávok a príbehov vykresľujú vlka ako zlé a krvilačné zviera. Vlk a červená čiapočka, zlý vlk a tri prasiatka... a pod.

Avšak stretnutie so svorkou vlkov môže byť naozaj nebezpečné. Lovia spoločne a sú dobrí stopári.

Vzniku fóbie môže predchádzať nepríjemný zážitok, či už na vlastnej koži alebo ak sa niekto stane svedkom útoku vlkov. Niekomu stačí vypočuť si príbeh a niekedy strach vyvolajú a podporujú rodičia.

Vo väčšine prípadov sa vznik fóbie dá vystopovať ku konkrétnej udalosti. Táto forma fóbie má pomerne dobré výsledky v liečbe. Či už ide o neurolingvistické programovanie, hypnózu, kognitívno behaviorálnu terapiu. Pri veľmi silnej fóbií je možné užívať aj lieky.

Bežným prejavom fóbie je panika, potenie, úzkosť, zrýchlene dýchanie, neschopnosť hovoriť, triaška, krik, plač, agresivita, vyhýbavé správanie,..

lupofobia


zdroj: experienceproject.com