Xenofóbia

Strach či odpor k cudzincom, až strach zo všetkého cudzieho.

Základ slova xenos pochádza z gr. a znamená cudzie. Ide o strach zo všetkého, čo je vnímané ako cudzie, zvláštne. 

Xenofóbia sa môže prejavovať mnohými spôsobmi, počnúc vzťahmi vnútri skupiny smerom mimo skupinu, vrátane strachu zo straty identity. Xenofóbia môže mať aj podobu "nekritického velebenia" inej kultúry. Mnohé krajiny urobili právne opatrenia pre zastavenie alebo ako prevenciu v boji proti všetkým formám a prejavom rasizmu a xenofóbie.

Formy xenofóbie

i) časť obyvateľstva prítomná v spoločnoti, ale nie je považovaná za súčasť tejto spoločnosti. Často ide napríklad  o prisťahovalcov. Avšak môže ísť aj o skupinu, ktorá je v spoločnosti prítomná po stáročia alebo sa stala súčasťou spoločnosti vpádom, či dobytím územia. Táto forma xenofóbie sa môže prejavovať ako násilné masové vyháňanie, genocída.

ii) objektom fóbie sú kultúrne prvky považované za cudzie. Všetky kultúry sa vyvíjajú vonkajšími vplyvmi, ale kultúrna xenofóbia je úzko zameraná napríklad na preberanie zahraničných slov v národnom jazyku. Iba zriedkakedy vedie k agresií voči jednotlivým osobám, ale môže mať za následok politické kampane pre kultúrne alebo jazykové "čistenie". Okrem iného, xenofóbne spoločnosti nemajú tentendiu byť otvorené interakcií a prijať nové argumenty, čo vedie k izolácií a tá následne xenofóbiu ešte viac zvyšuje.

Príčiny Xenofóbie


  • medzi najčastejšie príčiny patrí napríklad:
  • zlé skúsenosti s inými skupinami, napríklad cudzincami
  • racionálne alebo analytické dôvody odporu
  • klasická klimatizácia, to je napríklad ak sa u niekoho rozvinie podmienený strach z cudzincov alebo určitej skupiny a dehumanizáciou sú vštepené negatívne postoje, napríklad video ako sa správajú niektorí členovia skupiny, kde sú informácie skreslené
  • Napodobňovanie, hlavne ak sa jedinec nachádza v blízkosti niekoho kto trpí xenofóbiou a kopíruje jeho správanie
Xenofóbia