Sexfóbia / Erotofóbia

Strach vstúpiť do milostného vzťahu.

Trpel ňou aj Bernard Shaw. Táto fóbia bráni mužom vstúpiť do trvalého alebo aj príležitostného milostného vzťahu.

Často sa stáva, že prerastie do gynekofóbie a nakoniec sa trpiaci vyhýba akémukoľvek styku  zo ženami, či už ide o vzťah pracovný, športový, klubový, rodinný,..V tomto stave je to už iba krôčik k nenávisti k ženám.

Psychopati "pomstievajúci" sa na ženskom pokolení i siahaním na život, žiaľ nie sú iba záležitosťou filmov a seriálov, ale realitou.

Zlyhanie v sexe. 

Ide o vulkánov syndróm a touto obavou trpí približne 40% mužov. Prináša najviac mrzutosti, trápnosti i trápení. Impotencia je postrach mužov. Zasahuje do ich mužskej hrdosti. Ovplyvňuje chod života. Na Slovensku postihuje asi 10% mužov nad 30 rokov.

Impotencia je čoraz lepšie liečiteľná. Niekedy býva iba následkom zlej skúsenosti. Východiskom je návšteva sexuológa či psychológa.

sexfobia

Obava z chorôb.

Napriek osvete sa najviac prípadov ochorení vyskytuje na lues - syfilis. Veľmi nebezpečné ochorenie je aj Aids.  Nové trendy v sexuálnom živote zdôrazňujú boj proti promiskuite a za čistý sex (po sobáši) Napriek tomu počet manželstiev vo všeobecnosti a celosvetovo klesá.

Financie

Ženy sú čoraz drahšie. Fóbie zo žien väzia často u mužov v strachu a zodpovednosti za hmotné zabespečenie partnerky i rodiny. Hrozia sa najmä nezamestnanosti, krachu v podnikaní, prehier na burze a pod.

Aj ženy sú čoraz náročnejšie. Túžba po slobode u mužov je preto tak silná, že sex je až na treťom mieste ich záujmu za prácou a cestovaním.

Niet div, že sa znižuje počet zakladaných rodín a sobášov aj u nás. Klesá pôrodnosť, stúpa počet nezáväznej spoločnej domácnosti bez sobáša, na skúšku.

Východiskom je upevnenie ekonomiky, väčšia odvaha v podnikaní.