Klaustrofóbia

Úzkosť z malých uzavretých priestorov.

Klaustrofóbia je úzkostná porucha a opakom agorafóbie. Ľuďom s týmto druhom fóbie, už iba pomyslenie na malé priestory ako napríklad výťah prináša hrôzu. Pre týchto ľudí je veľmi ťažké cestovať autom, lietadlom, pretože ich ihneď prepadá panický strach.

Ovládne ich pocit, že sú v pasti, uväznení v miestnosti a nemôžu sa z nej dostať. Je ťažké sa z tejto fóbie dostať domácou liečbou. Je vhodné zvoliť účinnú terapiu zameranú na úzkostné poruchy. Veľmi efektívna je kongnitívno-behaviorálna terapia, založená na zmene vzorcoch myslenia - kognitívna časťa zmene správania  - behaviorálna časť.

Rovnako účinná môže byť aj interpersonálna terapia, založená na prestavbe vzťahov s ľuďmi, ktorý sú dôležitý pre vybudovanie všeobecného pocitu bezpečia. Spojencom v boji proti úzkosti je predstavivosť. Stačí si nezávisle predstaviť stiesnený priestor. Pýtať sa sám seba, čo je skutočná príčina strachu.

klaustrofobia
Ak je najväčšia obava z toho, že sa výťah zastaví a uviaznete, predstavte si, čo bude nasledovať, čo sa stane. Po dostavení sa pocitov paniky, dusenia, záchvatu sa môžete k cvičeniu vrátiť neskôr. Je dobré dopriať si dostatok času zaoberať sa vlastnými obavami.

Na prekonanie záchvatov paniky použite niektoré z relaxačných techník, meditáciu, dýchacie cvičenia. Je vhodné, ak si človek postihnutý fóbiou nosí všade zo sebou mobilný telefón, prípadne má nastavenú rýchlu voľbu na svojich priateľov, aby v prípade nebezpečenstva mal čo najskôr pocit bezpečia.