Zemmifóbia

Strach z potkanov.


Ide o špecifickú fóbiu. Potkan je hlodavec, ktorý žije asi v 200 členných hordách. Dožíva sa dva až štyri roky. Sú to veľmi dobrí plavci a tiež dobre šplhajú. Sú veľmi ostražití, a v prípade nebezpečenstva sú agresívni.

Patrí medzi najinteligentnejšie hlodavce v prírode. V 50. rokoch 20. storočia sa začal používať pre laboratórne pokusy.

Príčiny strachu z potkanov


Je známe, že fóbie vznikajú kombináciou vonkajších udalosti, napr. nejaký nepríjemný zážitok a internej náchylnosti ako je dedičnosť a genetika.

Príznaky zemmifóbie


Odlišujú sa podľa osoby a úrovni strachu. Symptómy zvyčajne zahŕňajú extrémnu úzkosť, strach a všetko spojené s panikou ako je zrýchlene dýchanie, nepravidelný srdcový tep, potenie, nevoľnosť, sucho v ústach, neschopnosť formulovať vety, chvenie,...

Liečba zemmifóbie.


V extrémnych prípadoch je možné užívať lieky. Tie však fóbiu neliečia iba zmierňujú jej príznaky. Skvelé výsledky má kognitívno behaviorálna tepia, neurolingvistické protramovanie, hypnóza, skupinová terapia, desenzibilizácia.

zemmifobia



ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]