Chiroptofóbia

Strach z netopierov.


Netopiere sú nočné zvieratá, ktoré sa obvykle spájajú s nebezpečenstvom v tme. Niektorí ľudia si ich tiež spájajú s upírmi. Sú súčasťou halloweenskej výzdoby.

Strach z netopierov môže vzniknúť aj pre obavu, že sú nositeľmi besnoty. V skutočnosti je bacilonosičmi iba 0,5% a potkany predstavujú oveľa väčšie riziko.

Iba tri druhy netopierov sa živia krvou. Žijú v Latinskej Amerike. Všetky predsudky voči týmto zvieratám podporujú fóbie.

Príznaky chiroptofóbie prichádzajú v prítomnosti netopierov. Krik, intenzívna úzkosť, potenie, panika, hyperventilácia, plač.

Pri silnej fóbií sú títo ľudia schopní vyhľadať okamžitú lekársku pomoc a požadujú ošetrenie, napriek tomu, že s netopierom neprišli do priameho kontaktu.

Určite každý pozná príbeh Batmana, keď ako dieťa padol do jaskyne plnej netopierov a po tomto zážitku začal trpieť fóbiou. Nakoniec fóbiu prekonal a v maske netopiera začal čistiť mesto od zločinu.

Vo väčšine prípadov fóbiu vyvolá negatívny zážitok, ale môže to byť aj prenesený strach od rodičov, či niekoho z okolia.

Avšak ak táto fóbia neprekáža v bežnom dennom fungovaní, nie je nevyhnutné ju liečiť. V prípade, ak niekto potrebuje pomoc  dobré výsledky prináša terapia a poradenstvo s odborníkom.

chiroptofóbia




ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]