Koro

Strach zo zmenšovania a zasúvania pohlavných orgánov do tela. 


Táto fóbia sa najčastejšie vyskytuje v Ázií a Afrike. Sú však aj zaznamenané prípady v Európe a USA. Touto fóbiou častejšie trpia muži. Majú strach z toho, že sa im zmenšuje penis a nakoniec sa zasunie do tela. U žien je to strach zo zmenšovania sa bradaviek

U tejto fóbie je zaujímavé, že sa šíri ako epidémia. Hlásené prípady sa vyskytnú naraz v istej geografickej oblasti. 

Koro bola identifikovaná a opisovaná už v starovekej Číne. Postihnutý opisuje pocit brnenia v oblasti genitálií a následne nastupuje rýchly rast paniky. Nastupuje všadeprítomná obava, že sa genitálie zmenšujú. V ťažkej forme sa táto fóbia spojí aj s fóbiou strachom zo smrti. Dochádza k obavám, že nakoniec, keď sa genitálie zasunú do tela spôsobí   to  úmrtie.  

Postihnutý si často snaží svoje orgány "vytiahnuť", či držať až do tej mieri , že dochádza k ich poškodeniu. Koro bola opísaná ako panická porucha súvisiaca s genitáliami. Predpokladá sa, že ju spôsobuje, alebo silne ovplyvňuje kultúrne prostredie. Čo vysvetľuje prečo sa rozšíri epidemicky. Napríklad v niektorých západoafrických ohniskách sa obávajú straty vtiahnutia genitálií do tela či dokonca ich ukradnutiu pre okultné rituály. 

V Europe sa táto fóbia vyskytovala najčastejšie v období upaľovania čarodejníc. Vládla obava, panika z ich zakliatia, očarovania, ukradnutia penisu pre vlastné potešenie. Keď ustúpili hon na čarodejnice aj táto fóbia pomaly vymizla. 

Osobné a kultúrne mravy, náboženské doktríny a aktuálny psychický zdravotný stav, často hrajú úlohu v jednotlivých prípadoch. Štúdie v nemeckom časopise Journal of German Psychology v roku 2008 zistili, že mnoho trpiacich mali pred vznikom fóbie nepríjemný sexuálny zážitok alebo boli neverní.

Niektorí mali v anamnéze popísane starosti so svojimi genitáliami. Niektorí z nich mali vysokú úroveň strachu, viny, hanby. Iní boli nezrelí a chýbalo im sexuálne sebavedomie. Boli však aj takí u ktorých sa fóbia objavila potom, čo zneužili návykové látky.

Fóbia sa prakticky odlišuje prípad o prípadu, ale predpokladá sa, že najväčšie riziko pre vznik fóbie majú ľudia ktorí trpia často úzkosťou, pocitom viny a strachom.

Pri liečbe koro dobré výsledky dosahuje domorodá liečba založená na miestnej kultúre. Exorcizmus alebo bylinné liečby. V západnom svete je koro považovaná za špecifickú fóbiu. Veľmi účinné pre zmiernenie príznakov sú antidepresíva. Výborné výsledky dosahuje aj kognitívno behaviorálna terapia po tom čo sa vylúčia fyzické príčiny.

koro


Q :

Ako môžem pochopiť svoju fóbiu?   [zdroj:answers.yahoo.com ]